Overstekend Wild heeft meegewerkt aan de ontwikkeling en implementatie van sensonate.nl, het online platform voor mensen met autisme en een verstandelijke beperking, hun ouders, begeleiders en leerkrachten. Sensonate.nl biedt informatie en inspiratie voor een beter leven via een optimale prikkelbalans.
Sensonate is het eindproduct van het vierjarig onderzoeksproject: ‘de Sensatie van een Goed Leven’ (SGL). Dit onderzoek is geïnitieerd en georganiseerd door Toegepast GezondheidsOnderzoek (TGO), het onafhankelijke onderzoeksbureau van het UMCG, afdeling Gezondheidswetenschappen. Het project is gefinancierd door ZonMw, de Nederlandse overheidsorganisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. SGL wilde een eindproduct opleveren waarmee ouders, begeleiders, leerkrachten en mensen met autisme zelf optimaal rekening kunnen houden met de prikkelverwerking, om zo bij te dragen aan een goed leven van alle betrokkenen. Dit eindproduct moest dus vrij toegankelijk en hanteerbaar zijn voor iedereen die in het dagelijks leven te maken heeft met mensen met autisme en een verstandelijke beperking.
Wat hebben we gedaan
Leden van Overstekend Wild hebben deelgenomen aan het netwerk van TGO dat is gevormd rondom het thema prikkelverwerking bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking. Het netwerk bestaat uit mensen met autisme en een verstandelijke beperking, ouders, begeleiders, leerkrachten, opleiders, behandelaren, wetenschappers en andere prikkelexperts.
Op basis van participatief actieonderzoek en volgens een onderzoeksmethode die ‘Adapted Intervention Mapping’ heet hebben we samen met het netwerk het platform ontworpen, ontwikkeld, gebouwd en de content ontwikkeld. We hebben de kennis en de inspiratie vanuit het netwerk vanuit allerlei perspectieven bij elkaar gebracht. Daarvoor hebben we verschillende fysieke en online creatieve meetings georganiseerd.
Betrokken teamleden
Diverse professionals van Overstekend Wild zijn ingezet bij de ontwikkeling en implementatie van sensonate.nl en het bouwen en implementeren van aanvullende producten en modules zoals de ‘prikkeltaal’:
- Ben Willems, conceptontwikkelaar en producent van sensonate.nl. Ben is vanaf de start verbonden aan het netwerk en bij de voorbereiding van de SGL-netwerkbijeenkomsten, de planvorming over de borging van het kennisnetwerk SGL en als procesbegeleider van sensonate.nl.
- Paul Veld, ook vanaf de start betrokken als procesbegeleider van sensonate.nl en de werkgroep prikkeltaal. Hij heeft onder andere het SGL-filmjournaal gemaakt en de diverse media- en videoproducties vanuit OQTOO IM geregisseerd.
- Majella van Raalte heeft samen met haar compagnons de identiteit en het ontwerp van het platform gerealiseerd en de prikkeltaal ontwikkeld.
- Arthur Turksma heeft als online architect, design-thinker en intranet strateeg het concept van het platform mee ontwikkeld.
- David Wijns, web- en WordPress specialist, heeft de website gebouwd en de online techniek verzorgd.
- Geerd Schlangen heeft de naam sensonate bedacht en de naamgeefsessies gefaciliteerd.
Key learnings
We hebben ervoor gekozen om het totale project op te delen in deeltrajecten en gefaseerd te realiseren. Dit maakte het omvangrijke project meer overzichtelijk en behapbaar. Bovendien stelt het ons in staat prioriteiten aan te brengen en onderscheid te maken tussen wat gerealiseerd dient te worden binnen het 4-jarig UMCG-TGO-onderzoek en wat in een later stadium kan worden ontwikkeld.
Het opdelen in deeltrajecten en faseren van de werkzaamheden heeft een aantal grote voordelen. Zo konden we al van start zonder dat het totale budget voor het totale platform was gerealiseerd. Omdat we in een vroeg stadium resultaten konden laten zien, waren andere partijen eerder bereid om ook financieel bij te dragen aan de realisatie van het project. De snelle resultaten motiveerden de deelnemers en maakten de invoering en het gebruik ervan schaalbaar.
Eindresultaat
Op het platform sensonate.nl hebben we kennis en inspiratie met betrekking tot prikkelverwerking bij autisme en een verstandelijke beperking gebundeld. Deze kennis neemt nog steeds toe. We werken dan ook verder met het netwerk en de gebruikers om het kennisplatform uit te laten groeien tot een online en offline community over prikkelverwerking. Hierdoor kan Sensonate heel veel mensen met autisme en een verstandelijke beperking helpen aan een betere prikkelbalans en een beter leven. Dit doen we samen met de NVA, de Nederlandse Vereniging voor Autisme.
Bernadette Wijnker-Holmes, freelance onderzoeker bij De Sensatie van een Goed Leven / sensonate.nl, schreef over haar ervaringen met Overstekend Wild in dit project. Lees hier haar verhaal.