Door Bernadette Wijnker-Holmes, sensonate.nl
Verschillende partners uit de coöperatie Overstekend Wild ontwikkelden samen met ons onderzoeksnetwerk het creatieve product sensonate.nl.
In creatieve sessies bedachten zij in overleg met ons het concept, de naam en het design. Daarna gingen we samen aan de slag met de bouw. Het werd een soort online magazine, boordevol informatie en inspiratie.
We namen ruim de tijd voor de creatieve sessies, waarin we samen naar de toekomst reisden en weer terug. Om zo te ontdekken wat we eigenlijk precies voor ogen hebben en waarom. Dit waren voor ons heel inspirerende sessies. Als onderzoekers en netwerkpartners werden we uitgedaagd om anders naar onze kennis en ervaring te kijken. Om niet alleen te analyseren, maar vooral ook te dromen. En om steeds concreter voor ons te zien waar we naartoe wilden.
Sensonate.nl is nog volop in ontwikkeling, maar we zijn al heel enthousiast over wat er nu staat: de conceptueel sterke beelden, de verschillende manieren waarop je de website kunt doorzoeken en de gelaagdheid en verbindingen tussen de pagina’s en berichten. Zodat de kennis op sensonate.nl inspiratie biedt aan mensen met verschillende achtergronden en kennisniveaus.
Precies wat wij belangrijk vinden.
Want daar lag onze grootste uitdaging: hoe ziet een online eindproduct eruit dat praktisch houvast geeft aan mensen voor wie het onderwerp relevant maar ook nieuw is, en dat tegelijkertijd inspiratie biedt aan experts die hun kennis willen vergroten? En dat in een taal die iedereen verstaat?
Dát was namelijk het soort product dat we wilden ontwikkelen in ons onderzoeksproject De Sensatie van een Goed Leven, met als uiteindelijk doel: een beter leven voor mensen met autisme en een verstandelijke beperking via een optimale prikkelbalans. Want veel van hen hebben dagelijks last van prikkels, als gevolg van een haperende prikkelverwerking in de hersenen. Door beter te begrijpen hoe zij prikkels beleven, kunnen ook zij de sensatie ervaren van een goed leven.
Om dit doel te bereiken is kennis over prikkelverwerking nodig op verschillende niveaus: in de dagelijkse begeleiding, in zorginstellingen en in de maatschappij. Sensonate.nl zorgt ervoor dat de beschikbare wetenschappelijke- en ervaringskennis over prikkelverwerking en de hulp daarbij zo breed en effectief mogelijk wordt benut. En ook dat die kennis op een toegankelijke manier kan worden doorontwikkeld en gedeeld. Met veel dank aan de creatieve denkers, designers en bouwers uit de coöperatie Overstekend Wild!
Onderzoeksproject De Sensatie van een Goed Leven / sensonate.nl is een initiatief van de afdeling Toegepast Gezondheidsonderzoek, UMC Groningen, financieel mogelijk gemaakt door ZonMw.